Tags

, , , ,

crkni-srce

Da, dobro si me čulo. Crkni. Za bolje i nisi, kad si tako slabo, mekano, mlitavo, bez karaktera, bez snage. Ma džaba ti što umeš da lupiš šakom o sto i prosikćeš kroz zube “ne” kad sva snaga i odlučnost nestaju već sa prvim mrakom koji usledi.

A što, brate, srce moje, lepo onda ne ćutiš? Što se ne pomiriš sa samim sobom i lepo ćutiš, sediš, štrikaš? Pa pogledaj se u ogledalo. Je l možeš ti to svoje “ne”  da sprovedeš do kraja? Je l možeš tvrdo da se držiš svojih reči? Ne možeš. Šta se onda tripuješ. Ne talasaj, bre. Ne sramoti me.

Ajde da se dogovorimo, srce moje, ti i ja. Nemoj da mi biješ u grudima kao da ćeš izleteti ako ne kroz grudni koš a ono kroz grkljan. Nisam ti ja kriva što si slabo. Sedi lepo mirno tu gde jesi, skupljaj snagu za neko drugo vreme kada ćeš možda biti snažnije. Šta ti sad vredi da se koprcaš kad su te slomili, zgazili i razmazali ostatke po pločniku. Lepo skupi i pokupi to što je ostalo i beži negde gde je toplo i ušuškano, gde ćeš moći da zarasteš. Nemoj da se baviš onim drugim, čija čizma te je pritiskala dok nisi prepuklo. Ono da je znalo bolje bolje bi i bilo i bolje bi radilo.

Hajde da se dogovorimo ti i ja. Ja ću da pazim i čuvam tebe, a ti mene. Nemoj više da nas mučiš srce moje. Odustani od borbe, izgubili smo rat. Hajde dostojanstveno da se okrenemo i napustimo bojište. Hajde više nikada tu da se ne vratimo. Hajde da se okrenemo ka unutra, poližemo rane i brinemo o malo o sebi.

Jer ima leka za ovu našu boljku. Znam da ga ne voliš, znam da mu nimalo ne veruješ sad kad biješ i tučeš sitno, nepravilno; kao u ropcu. Smiri se, molim te. Evo disaću duboko, skrenuću misli na neko drugo mesto, bilo koje. Mesto gde onog koga ne pominjemo nema.

Vreme. Vreme nudi svoje hladno, kameno ali pouzdano rame kao utehu.

Hajde da svoju jedrilicu prepustimo maestralu vremena da nas svojim laganim ali stabilnim, neumoljivim delovanjem odvede u neko drugo, srećnije mesto. U neku drugu luku gde ćemo opet biti u harmoniji ti i ja. Gde će nas voleti onako kako je nama potrebno.

 

Advertisements